Arad și București, zonele cu cea mai mică rată de vaccinare

Acoperirea vaccinală pentru rujeolă, oreion, rubeolă în România, în anul 2015, a fost de aproximativ 83%, dar există zone precum județul Arad sau București unde scade sub 70%, a declarat, sâmbătă, președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

"În 2015, o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion înseamnă că aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinați în această cohortă. În anul precedent, acoperirea vaccinală a fost în jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (...) Sunt județe unde acoperirea vaccinală e mult mai redusă decât media națională. De exemplu, județul Arad, municipiul București, sunt zone unde acoperirea vaccinală este sub 70% și acolo cred că trebuie să ne concentrăm eforturile", a spus Rafila, prezent la cea de-a 4-a ediții a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie — RoVaccin 2016.

Rafila a adăugat că situația poate deveni și mai îngrijorătoare în contextul în care se intensifică fenomenul migrației, inclusiv din țări unde sistemele de sănătate nu funcționează foarte bine. Potrivit acestuia, în Europa au fost semnalate pentru prima dată, după mulți ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atât în 2015, cât și în 2016. El a atras atenția că au existat, totodată, cazuri de poliomielită în Ucraina, iar în România au fost înregistrate 79 de cazuri de rujeolă la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj.

"La granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj evoluează de câteva săptămâni un astfel de focar. Numărul de cazuri a fost în creștere, medicii de familie știu", a adăugat Rafila.

Există stocurile necesare de vaccin ROR

El a subliniat că există stocuri necesare de vaccin ROR, pentru a fi administrat copiilor care nu au fost imunizați. Rafila a reamintit că în anul 2005 în România au existat peste 12.000 de cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese în rândul copiilor, în contextul în care aceea perioadă vaccinarea împotriva aceste boli a fost sistată timp de șase luni.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a confirmat că "există dozele de vaccin" necesare în zona în care a izbucnit focarul.

"Au fost luate măsurile de alertă. Zona este stăpânită", a spus reprezentantul MS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel