Șapte țări NATO creează o forță de 10.000 de soldați ca răspuns la criza din Ucraina

Foto: The Daily Telegraph
Foto: The Daily Telegraph

Marea Britanie și alte șase state intenționează să creeze o nouă forță comună expediționară de cel puțin 10.000 de militari cu scopul de a fortifica puterea NATO ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, potrivit ziarului britanic Financial Times.

Măsura ar fi cel mai îndrăzneț pas de până acum făcut de un grup de state NATO ca răspuns la criza din Ucraina. Ținta este de a crea o forță de dimensiunea unei divizii, complet funcțională, pentru dislocări rapide și exerciții regulate. 

Forțele vor încorpora unități aeriene și navale, dar și trupe terestre, și vor fi conduse de comandanți britanici. Țările implicate până la acest moment sunt Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia și Olanda. Este de așteptat ca și Canada să arate interes pentru acest proiect.

Anunțul privind formarea acestei forțe este de așteptat să fie făcut săptămâna viitoare de către premierul britanic David Cameron, din poziția de gazdă a summit-ului NATO din Țara Galilor.

Noul model de JEF (Joint Expeditionary Force) este similar celui pus la punct de Marea Britanie împreună cu Franța, care a este de ani buni în construcție și care va deveni operațional în 2016. Coordonarea unei forțe care circumscrie șapte națiuni probabil că va presupune un proces de alcătuire și mai îndelungat.

Analist: Vestul, o singură opțiune militară în Ucraina. România trebuie implicată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel