Apel disperat transmis către candidații la primărie

In plina campanie electorala pentru alegerea celor ce vor ocupa functiile de primari de sector si de primar general al Municipiului Bucuresti, Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala doreste sa le aduca acestora in discutie problema accesibilizarii orasului la nevoile persoanelor cu dizabilitati.

Desi fiecare candidat a organizat numeroase intalniri cu cetatenii in spatii publice pentru a le asculta parerile si a gasi solutii la problemele lor, consideram ca slaba accesibilizare a spatiului public nu le-a permis persoanelor cu dizabilitati sa participe la aceste intalniri pentru a avea ocazia sa le transmita candidatilor ca si ei doresc sa aiba acces in orasul lor, Bucuresti.

Iată comunicatul transmis de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială:

In Bucuresti traiesc 61.817 persoane cu deficiente diverse, conform ultimelor date statistice ale Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati, iar aceste persoane au dreptul de a se bucura de viata, de a iesi pe strada in siguranta si de a duce o viata demna si independenta. Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala si-a indreptat atentia asupra persoanelor nevazatoare si nevoilor specifice ce ar accesibiliza strazile, parcurile, cladirile si zonele centrale ale orasului, momentan evitate de catre nevazatori din cauza lipsei marcajelor, semnalelor sonore sau orice alt reper ce i-ar putea ajuta. Proiectele si campaniilor noastre propun un mod multidisciplinar de abordare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilitati vizuale, in contextul urban existent si creeaza o platforma socio-culturala, un spatiu de contact intre persoanele cu dizabilitati vizuale si persoanele valide.

Cateva dintre proiectele noastre:

• Senseability - proiectul a fost implementat în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2015 cu sprijinul Ordinul Arhitecțiilor din România, filiala Bucureşti, fiind selectat în cadrul concursului Apel la proiecte către bucureșteni, în mai 2015 și obtinând premiul Președintelui OAR București la sfarșit de an. Proiectul a presupus o serie de tururi prin trei clădiri reprezentative ale oraşului - Casa Verona, Casa Monteoru şi Vila Rosetti. Aceste tururi au fost făcute pe nevăzute, prin intermediul unor ochelari speciali puşi la dispoziţie de echipa asociației. In aprilie 2016 a avut loc Press SenseAbility, un tur de presa pe nevazute al casei Ion Mincu.

• Muzeul Tactil la Noaptea Muzeelor 2016- prima expozitie din Bucuresti in care simtul tactil a trecut pe primul plan. Vizitatorii au primit ochelarii AMAis si bastoane de orientare, pentru a putea explora exponatele puse la dispozitie de catre Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Atunci cand nu te poti baza pe vizual, toate elementele din jur devin repere – ecou, miros, texturi, proportii, dimensiuni, temperatura, prin intermediul lor descoperi spatiul din jur. Aceasta experienta are dublu-rol: de a crea empatie fata de persoanele nevazatoare si de a sustine demersul de a integra social una dintre categoriile defavorizate din Romania.

Adresam acest apel catre canditatii la primariile de sector si la primaria generala in urma discutiilor si interactiunii avute cu persoanele nevazatoare din Bucuresti care isi doresc sa cunoasca orasul, sa aiba acces in spatiile publice si sa se simta in siguranta. Solutiile propuse pentru accesibilizarea orasului includ planuri tactile pentru cladirile simbol si institutiile publice, harti tactile pentru zonele centrale si marcaje speciale pentru spatiile publice. Astea sunt doar cateva pentru ca lista este mai lunga. Invitam la discutii canditatii ce doresc sa includa pe lista lor de obiective accesibilizarea orasului la nevoile persoanelor cu dizabilitati. Va rugam sa ne scrieti pe adresa [email protected] si vom stabili o intalnire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel