Apariții ciudate pe suprafața Antarcticii

Cercetătorii au confirmat apariţia a mii de lacuri albastre pe suprafaţa îngheţată a estului Antarcticii.

Acest fenomen îi îngrijorează pe cercetători deoarece a fost prezent şi în Groenlanda, când un miliard de tone de gheaţă au dispărut între 2011 şi 2014. Cercetătorii consideră că aceste lacuri au cauzat dezgheţul, scrie Science Alert.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a analizat sute de imagini realizate de satelit şi informaţii meteorologice obţinute de Langhovde Glacier din estul Antacticii. Aceştia au descoperit că, între 2000 şi 2013, aproape 8.000 de lacuri s-au format. 

Unele formaţiuni cunoscute ca lacuri supraglaciare ar putea afecta stabilitatea stratului de gheaţă. ,,Rafturile de gheaţă sunt blocuri de gheaţă acestea se formează în locul în care masele de gheaţă plutesc de-a lungul coastei.

Ceretătorii au considerat până acum că în estul Antarcticii temperatura oceanelor şi a climei nu este în creştere, aceştia şi-au concentrat atenţia asupra schimbărilor din Peninsula Antarctica, care se află în cea mai nordică parte a continentului. În ultimi ani au apărut semne ale încălzirii rapide a atmosferei şi a apelor oceanice.

Dezintegrarea stratului de gheaţă din estul Antarcticii este mult mai lentă, iar experţii consideră că lipsa de informaţii despre lacurile supraglaciare ar putea influenţa modul în care cercetătorii pot prezice consecinţele acestui fenomen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel