Anunțul făcut de MAE, privind eliminarea vizelor pentru SUA

visa_waiver
visa_waiver

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 - 31 septembrie 2015 şi anunţă că va continua alături de alte instituţii româneşti demersurile pentru accederea României în programul Visa Waiver.

'Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP).

Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA.

MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv', se arată într-un comunicat remis, vineri, Agepres.

România îndeplinește criteriile tehnice

MAE subliniază că, la nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, arătând că acest fapt a fost punctat şi de partenerii americani. Ministerul reaminteşte că ultimul dintre acordurile aferente - Acordul dintre România şi SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) - a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, la Washington, şi a parcurs, în prezent, calea necesară în vederea ratificării de către Parlamentul României.

De asemenea, se precizează că principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală.

'Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane. În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât şi de evaluarea autorităţilor americane în ceea ce priveşte modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză', se arată în comunicat.

Campanie de informare

MAE menţionează că începând de anul trecut desfăşoară o campanie de conştientizare a cetăţenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislaţiei locale referitoare la reglementarea şederii şi desfăşurarea de activităţi lucrative. Ministerul Afacerilor Externe reiterează disponibilitatea de a contribui, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, în vederea unei mai bune informări a cetăţenilor români cu privire la procedura pentru obţinerea unei vize de călătorie de scurtă durată în SUA şi la cerinţele pentru a fi eligibili, cu efecte în planul scăderii ratei de refuz.

În plus, ministerul arată că va continua, împreună cu alte instituţii româneşti cu atribuţii în dialogul şi cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanţii Administraţiei şi ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver.

Departamentul de Stat al SUA a publicat vineri raportul referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 - 31 septembrie 2015. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel