Andrei Pleșu: Oricine are dreptul să fie "băsist" sau "antibăsist"

Scriitorul Andrei Pleșu argumentează, într-un editorial în Adevărul, de ce a avut o reacție atât de vehementă față de susținerea exprimată de către maestrul Radu Beligan pentru prezidențiabilul Victor Ponta și o atitudine extrem de pasivă față de mesajul de susținere al lui Gabriel Liiceanu pentru Monica Macovei, candidat independent la Președinție. "Dacă tot facem atîta caz de "libertatea de exprimare și de opinie", oricine are dreptul să fie "băsist" sau "anti-băsist", susține Andrei Pleșu.  

"S-a conturat ideea că, în vreme ce mesajul de susţinere al lui Radu Beligan pentru Victor Ponta m-a iritat, n-am avut nici o reacţie la mesajul de susţinere al lui Gabriel Liiceanu pentru Monica Macovei. Un prim răspuns am dat în emisiune (Gândul Live - n.r.): nu am obligaţia – şi nici puterea – să scriu despre tot ce mişcă pe scena publică. Nu pot să scriu „la comanda" tuturor cititorilor. În plus, am, inevitabil, ca toată lumea, opţiunile mele, simpatiile şi idiosincrasiile mele. Oricine are dreptul să fie „băsist", sau „anti-băsist", pesedist sau anti-pesedist şi să se comporte în consecinţă, dacă tot facem atîta caz de „libertatea de exprimare şi de opinie". Am chiar dreptul să nu fiu în obedienţa nici unei tabere şi să spun ce cred. Chestia cu slugărnicia mea în raport cu Cotroceniul e fie o formă de ignoranţă încăpăţînată, fie una de rea credinţă. E suficient să dai, pe Google: „Basescu-Pleşu" şi vei găsi destule argumente că baţi câmpii.

Citește și CTP: Liiceanu face propagandă pentru Macovei

Altceva însă mă interesează în cazul în speţă. Nu există comună măsură între gestul lui Beligan şi gestul lui Liiceanu. Liiceanu n-a participat la nici un miting electoral, la nici o lansare de candidatură. A scris, pe un site, un articol, în care prezenta o serie de argumente pe baza cărora Monica Macovei i se părea candidatul optim. Aşa crede el şi aşa înţelege el să se implice în metabolismul momentului. Cuvîntul-cheie aici e „argumente". Radu Beligan n-a venit cu argumente, ci cu o strigătură mobilizatoare. „Îl votez pe Ponta, fiindcă e tînăr şi mie îmi plac tinerii!". E ca şi cum Liiceanu ar fi spus: „O votez pe Monica Macovei, pentru că îmi plac femeile!" Textul lui Liiceanu avea, totuşi, o suită de idei, dădea explicaţii, deschidea un posibil dialog. Puteai să nu fii de acord cu autorul, sau cu modul lui de a-şi pune în scenă pledoaria, dar nu erai înghesuit pe un stadion şi invitat, manipulatoriu, să aderi la o cauză, cu ochii fixaţi pe o plasmă gigantică. Asta e diferenţa dintre „libertate de opinie" şi „angajare propagandistică". În spaţiul acestei diferenţe - şi în amintirea altor stadioane şi a altor „susţineri" - s-a situat mesajul meu către Radu Beligan", a scris Andrei Pleșu.

Citește și Victor Ponta, mesaj Radu Beligan. Vă cer iertare pentru tot ce trebuie să îndurați astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel