Andreea Paul: Impozitarea marilor averi duce la efecte perverse

Proiectul impozitării marilor averi "este greşit şi duce la efecte perverse", este reacția unui lider liberal după ce președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, că formaţiunea sa doreşte reintroducerea în dezbaterea publică şi în Parlament a proiectului de lege privind taxarea marilor averi (peste 450.000 de euro).

Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, precizează că printre efectele "perverse" pe care le-ar putea genera proiectul menţionat se află "riscul 'albirii' averilor dobândite ilicit, exportul averilor dobândite licit, fuga capitalului, pierderea de locuri de muncă, riscul alungării sportivilor de performanţă, a creierelor generatoare de inovaţii şi invenţii cu valoarea adăugată foarte mare", potrivit Agerpres. 

Mai mult, Andreea Paul, consilier pe probleme economice al fostului premier Emil Boc, apreciază că acest va încărca şi mai mult costurile de administrare fiscală: "Controlul marilor averi este un proiect demarat în anul 2011, cu asistenţa Băncii Mondiale şi a FMI, dar blocat în aplicare de incompetenţa Guvernului Ponta. Incapacitatea ANAF de a veni cu rezultate concrete în urma restructurării şi creării departamentului pentru controlul marilor averi, la patru ani de la demararea acestui proiect, nu se acoperă cu un nou impozit", susţine Paul.

Aceasta își susține în continuare afirmațiile, dând exemplul unor state din Europa, precum Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Suedia, care au renunțat la o asemenea măsură, deși admite că Franţa şi Spania au în vigoare un impozit pe avere, dar că nu sunt modele recomandabile pentru țara noastră.

În plus, Andreea Paul afirmă că dacă se aplică această măsură, se încalcă principiile Codului fiscal, care la articolul 3 prevede "neutralitatea măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori şi capitaluri, cu formă de proprietate, asigurând condiţii egale investitorilor, capitalului român şi străin". 

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL semnalează și prevederile articolului 4 din Constituție, potrivit căruia "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, (...), de avere sau de origine socială". 

Călin Popescu Tăriceanu, în contradicție cu Gabriel Oprea, privind taxarea marilor averi



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel