Analiză: De Ce este finanțată ISIS și cum ar putea fi răpuși teroriștii

Gruparea jihadistă Statul Islamic a lovit din nou Franța, după atacul de la sediul Revistei Charlie Hebdo. Cel puțin 128 de oameni au murit, iar alți peste 180 au fost răniți, în urma atentatelor teroriste comise vineri seara de ISIS la Paris. O întrebare delicată în urma acestei tragedii este de ce marile puteri mondiale nu reușesc să ia urmele teroriștilor și să distrugă Gruparea Statul Islamic? O analiză DCNews prezintă pașii care ar putea fi urmați pe viitor pentru a ajunge la acest deznodământ.

Petrolul nu mai e o miză la nivel mondial

Un articol publicat vineri de hotnews.ro arată că tancurile petroliere stau cu zecile la coadă în Houston (un număr fără precedent, de 39, cu o capacitate combinată de 28,4 milioane de barili). În medie, o navă așteaptă cinci zile pentru a primi permisiunea să descarce. Tabloul arată gradul de suprasaturare cu petrol de la nivel mondial.

Totodată, din China și până în Golful Mexico, flotila de mega-tancuri petroliere staționare este în creștere. În total, peste 100 de milioane de barili de țitei sunt depozitate în nave ce stau pe mare. Problemele de stocare sunt atât de severe, încât traderii au ajuns să ceară navelor să meargă cât mai încet.

În aceste condiții, scăderea cotațiilor petrolului este departe de a fi încheiată, iar problema care se ridică este de ce se finanțează ISIS în continuare?

[citeste si]

Motivele finanțării ISIS

Există trei căi și motive pentru care Gruparea Statul Islamic ar putea fi susținută financiar:

- Sponsorizările provenite din statele arabe care susțin terorismul. Inclusiv Turcia ar fi sprijinit ISIS la început, pentru a lupta împotriva kurzilor.

- Din jafurile și vânzările operelor de artă din zonele pe care teroriștii le ocupă.

- Pentru exploatarea petrolului din zonele petrolifere controlate de ISIS.

Soluții pentru tăierea fondurilor

Dacă aceste trei căi de finanțare ar fi anihilate, Statul Islamic și-ar găsi sfârșitul. Dar cum s-ar putea ajunge la acest deznodământ?

S-a pus problema bombardării sondelor de petrol din zonele controlate de Statul Islamic, însă proprietarii acestora s-au opus, invocând pagubele uriașe care ar fi produse. Dacă însă distrugerea sondelor nu ar fi posibilă, s-ar putea recurge la stoparea traficului de petrol provenit din zonele respective. Franța, SUA și celelalte țări puternice ar putea lua urma petrolului provenit din zonele controlate de ISIS, pentru a-l scoate de pe piață și pentru a stopa astfel orice formă de finanțare a Statului Islamic, în condițiile în care planeta se confruntă oricum cu o supraproducție de petrol. 

Astfel, dacă ISIS nu va mai putea profita de petrol, dacă vor fi căutați vânzătorii de opere de artă și dacă se vor duce negocieri cu Iranul și celelalte state care finanțează terorismul, Gruparea Statul Islamic ar putea fi îngenuncheată și lumea nu s-ar mai confrunta cu tragedii precum cea petrecută vineri seara în capitala Franței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel