ANAF demarează ”Operațiunea Scut 2017". Controale de amploare

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a declanșat "Operațiunea Scut 2017" prin intensificarea controalelor la frontieră, în trafic, dar și în piețe, târguri și oboare, pentru combaterea traficului ilicit de țigarete, informează un comunicat al ANAF, scrie Agerpres.

"ANAF a declanșat 'Operațiunea Scut 2017", pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Începând cu data de 5 februarie 2017 s-au intensificat controalele la frontieră, controalele în trafic, piete, târguri si oboare, în vederea eliminării țigaretelor provenite din trafic ilicit. Principalele pârghii de control, pe lângă intensificarea controlului la frontieră, vor fi controalele cu echipe canine și controalele efectuate de echipele mobile ale Direcției Generale a Vămilor din cadrul ANAF, reactivate în luna ianuarie 2017", se precizează în comunicat.

De asemenea, în cadrul acestei operațiuni, Direcția Generală a Vămilor va beneficia și de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Combaterea traficului ilicit cu țigarete reprezintă o prioritate a ANAF, ținta fiind reducerea traficului ilicit cu țigarete până la nivelul mediei din cadrul UE, iar la finalizarea "Operațiunii Scut 2017", ANAF va face publice rezultatele.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creștere față de media anuală din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectată de comerțul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieței.

[citeste si]

Nivelul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent, relevă datele companiei de cercetare Novel Research.

Comerțul ilegal cu țigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar și impulsionarea fenomenului de crimă organizată, susțin reprezentanții ANAF.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care în loc să meargă către prioritățile guvernamentale au ajuns în buzunarele contrabandiștilor, spun reprezentanții BAT Romania. Aceștia apreciază că deși creșterea pieței negre a fost limitată de eforturile comune ale industriei și Autorității Vamale, devine clar că 2017 va fi un an de test pentru statul român.

Reprezentanții industrei apreciază că este necesară o implementare cât mai rapidă a Strategiei Naționale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activă a tuturor factorilor cu atribuții în domeniu.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel