Ana Birchall: Scăderea natalității în România reprezintă o amenințare pentru viitorul nostru ca neam

În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre responsabilitatea noastră de a construi proiecte pe perioade mai mari de timp, mai ales în ceea ce privește o problemă sensibilă precum scăderea alarmantă a natalității în România. 

„România se confruntă cu o problemă tot mai vizibilă și mai stringentă, cu repercusiuni asupra vieții economice, sociale și politice: scăderea continuă și constantă a populației. Pentru al doilea an consecutiv, în România numărul bătrânilor îl depășește pe cel al tinerilor.

Conform statisticilor recente, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste, depăşind populația tânără cu vârste până în 14 ani. Toate aceste cifre ne pun în față o realitate sumbră căreia suntem chemați să îi găsim răspunsuri cât mai rapid. Cu fiecare an care trece suntem tot mai puțini și mai bătrâni, iar această realitate ne afectează viitorul nostru ca neam", a declarat deputatul social-democrat. Ana Birchall a susţinut că "statul român trebuie să promoveze politici publice țintite pentru a ajuta tinerii, pentru a sprijini familia tânără, fiindcă o familie nou-formată are nevoie de ajutor la început de drum pentru a sparge cercul vicios în care este prins un tânăr: primul loc de muncă, prima casă, primul copil".

Deputatul PSD a precizat că pentru a avea politici publice coerente de stimulare a natalității, este necesar și un cadrul legislativ care să le susțină. "Sunt o susținătoare a proiectului legislativ aflat acum în dezbatere și care propune eliminarea pragurilor limitative ale indemnizaţiilor pentru mamele aflate în concediul pentru creșterea copilului, precum și eliminarea opțiunii pentru perioada în care mama stă alături de copilul ei. Mamele trebuie să beneficieze de posibilitatea de a sta alături de copiii lor până la vârsta de doi ani și trebuie să se bucure de o indemnizație cât mai mare pentru a avea liniștea și confortul de care este nevoie pentru a se dedica educației viitorilor adulți de care depinde destinul nostru ca națiune. Investiția în astfel de măsuri este o investiție în prezent, dar mai ales în viitor, pentru că numai promovând politici de susținere a familiei și creând condiții pentru ca tinerii să se dezvolte la ei acasă vom avea o șansă", a declarat Ana Birchall.

[citeste si]

Ana Birchall a subliniat că problema demografică afectează cu predilecție comunitățile rurale, care se confruntă și cu fenomenul depopulării. "Județul Vaslui, mai ales în zona sa rurală, are o populație îmbătrânită, iar din cauza lipsei forței de muncă tinere, care să lucreze de exemplu pământul, aceasta poate fi o zonă care pe viitor să fie condamnată la sărăcie.

Tocmai de aceea este nevoie de politici care să sprijine familiile, să ajute tinerii să se întoarcă acasă sau să rămână aici și să își întemeieze familii în România. Fără politici de repatriere a tinerilor sau de încurajare în planning-ul familial, riscăm ca anumite zone din România să fie masiv depopulate", a susținut deputatul PSD.

"Copiii reprezintă viitorul nostru. Avem nevoie de politici care să susțină o creștere a natalității în România, tocmai pentru ca resursele umane inepuizabile ale neamului românesc să continue să fie puse în valoare. Este datoria noastră să permitem ca visurile tinerilor și încrederea într-un viitor mai bun să fie posibile la noi acasă. Acestea sunt cu putință doar dacă asigurăm României o generație de mâine care să se bucure de condiții de viață decente aici, la noi acasă. Stă în puterea noastră să construim acest mâine mai bun începând cu politici pe termen mediu și lung de creștere, susținere și încurajare a familiei, de asigurare a unui loc de muncă și a unui nivel de trai decent aici, în România.

Investiția în copii și în tineri reprezintă un cec în alb pentru a oferi o șansă în plus României și românilor!", a arătat deputatul social-democrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel