Ana Birchall: Persoanele cu Sindrom Down, parte a societăţii noastre

În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre Sindromul Down, o afecţiune a cărei incidenţă este din ce în ce mai mare la nivel internațional.

"În 2011, Naţiunile Unite au oficializat data de 21 martie ca fiind Ziua Mondială a Sindromului Down. Data nu a fost aleasă la întâmplare, cea de-a douăzeci şi una zi a celei de-a treia luni a anului simbolizează cei trei cromozomi pe care persoanele cu Sindrom Down îi au în perechea 21 a hărţii lor genetice. Această anomalie cromozomială, rezultată dintr-un accident genetic, este permanentă şi afectează anual la nivel mondial aproximativ unul din 700-800 de nou născuţi.

În România sunt diagnosticate în jur de 30.000 de persoane cu Sindrom Down. În diferite măsuri, trisomia 21 afectează starea de sănătate şi dezvoltarea cognitivă a copilului, însă, într-un mediu familial echilibrat, încurajaţi cu multă dragoste, beneficiind de terapii şi educaţie specializate şi, nu în ultimul rând, integraţi în societate, persoanele cu Sindrom Down pot duce o viaţă socială aproape normală, pot lucra şi își pot forma propriile familii", a declarat deputatul social-democrat.

"Am ales să vorbesc despre acest lucru din respect pentru familiile care se luptă pentru a-şi creşte şi a-şi îngriji copiii cu Sindrom Down, care depun eforturi uriaşe pentru ca aceşti copii să aibă o creştere şi o dezvoltare normale, pentru ca ei să devină adulţi sănătoşi şi fericiţi şi să se poată integra în comunitate. Mai mult decât orice însă, am ales să vorbesc despre Sindromul Down din admiraţie pentru copiii minunaţi care suferă de această afecţiune, dar care ne oferă tuturor un exemplu de dragoste, de curăţenie sufletească şi de optimism", a susținut Ana Birchall. Deputatul social-democrat a precizat că, dincolo de lupta cu problemele de sănătate şi cu dificultăţile de învăţare, persoanele afectate de Sindromul Down şi familiile lor trebuie să se confrunte în fiecare zi cu greutăţile şi barierele ridicate de societate.

"Din păcate, societatea în care trăim este în continuare tributară unor prejudecăţi care ar trebui cât mai grabnic depăşite. Persoanele cu Sindrom Down sunt parte a societăţii noastre şi trebuie să le asigurăm un mediu adaptat, astfel încât să îşi aducă propria contribuţie la comunitate. Datorăm acest lucru lor şi familiilor lor şi, nu în ultimul rând, datorăm acest lucru familiilor noastre şi copiilor noştri pe care vrem să îi creştem în spiritul toleranţei şi al înţelegerii. În numele acestei datorii, trebuie să spunem că Sindromul Down nu este o boală, ci o anomalie genetică definitivă, și chiar dacă aceste persoane arată altfel, în realitate sunt la fel ca noi, au aceleaşi nevoi de dragoste, de înţelegere şi de comunicare ca şi noi şi că, dacă le acordăm o şansă, vom fi uimiţi de forţa lor spirituală şi de capacitatea lor de a învăţa", a precizat Ana Birchall.

"Totodată, rămâne și în sarcina noastră, a fiecăruia dintre noi să ne informăm, să înţelegem, să acceptăm, să sprijinim şi să ne educăm copiii, astfel încât lumea pe care o vor crea ei pe viitor să fie una a toleranţei şi a blândeţii, în care copiii născuţi cu Sindrom Down vor creşte armonios, dezvoltându-şi propriul rol în cadrul comunităţii din care fac parte", a subliniat deputatul PSD în finalul declaraţiei politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel