Amendamentul Nicolae, adoptat tacit. Senatorul: Presa nu e afectată

Senatul a adoptat tacit un amendament la Codul Penal propus de senatorul PSD Șerban Nicolae, potrivit căruia dezvăluirea de informații nepublice din dosare penale este incriminabilă. Social-democratul a explicat, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că ziariștii nu intră intră sub incidența acestui amendament pentru că ei publică o informație secretă, nu o dezvăluie, această ultimă acțiune fiind imputabilă persoanei care oferă informația jurnalistului.

Procedural, adoptarea tacită înseamnă că amendamentul este considerat însușit și adoptat fără a fi supus la vot, iar propunerea va deveni lege numai după ce este aprobată de Camera Deputaților, forul decizional, potrivit gandul.info.

Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care publică informaţii din dosarele penale, pe motiv că prevederile Codului Penal au nevoie de unele clarificări.

Social-democratul, fost avocat al senatorului PSD Cătălin Voicu, a propus modificarea articolelor 276 și 277 din Codul Penal. Nicolae vrea pedeapsă cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie "informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată in curs de cercetare". Sancţiunea fiind de la şase luni la trei ani de închisoare, această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277, conform sursei citate.

Forma actuală din Noul Cod Penal, în vigoare: (3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă."

Forma propusă de senatorul Şerban Nicolae: "Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani".

Șerban Nicolae vrea pușcărie pentru cei care dezvăluie date din dosarele penale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel