Ambasadorul Turciei despre atacul din Istanbul: Au ca ţintă valorile noastre moderne

Mişcarea radicală care este în spatele atacului terorist de marţi seara de la aeroportul 'Ataturk' din Istanbul are ca ţintă valorile moderne pe care ţara le împărtăşeşte cu partenerii europeni, a declarat, joi, pentru Agerpres ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.

'Nu vom ceda şi vom continua să prosperăm ca o ţară puternică democratic şi economic', a spus diplomatul. El a amintit că Turcia a fost, de-a lungul timpului, ţinta mai multor formaţiuni teroriste. 'Turcia şi naţiunea turcă au fost din nou atacate de o organizaţie teroristă plină de ură. S-a întâmplat în partea internaţională a Istanbului. Anul trecut a fost unul dificil pentru naţiunea noastră, pentru că am fost ţintă pentru tot felul de grupuri teroriste care au acţionat mânate de diferite motivaţii (...). Asta include şi terorismul PKK, cu care naţiunea noastră se luptă de decenii şi, mai recent, şi terorismul Daesh. Acest atac recent pare că a venit din partea Daesh, dar investigaţia continuă', a mai spus Osman Koray Ertaş.

Oficialul turc a afirmat că atacul arată că, de fapt, terorismul 'nu are religie'. În context, a detaliat el, din cei peste 40 de morţi din atacul de la aeroportul 'Ataturk', majoritatea sunt musulmani.

'ISIS atacă mai mulţi musulmani decât ne-musulmani, iar ca musulmani suferim cel mai mult din cauza acestor acte de terorism. Asta arată clar că terorismul nu are religie. Aşa că, este greşit să corelăm terorismul cu orice religie. Când folosim cuvinte precum 'terorism islamic' sau 'terorism radical islamic' ajutăm propaganda acestor grupări radicale', a adăugat diplomatul.

'Aceşti oameni radicali au ca ţintă valorile noastre moderne, pe care le împărtăşim cu partenerii noştri europeni', a subliniat el.

Osman Koray Ertaş a spus că Turcia este o ţară puternică şi nu va renunţa.

'Naţiunea turcă este una puternică, o naţiune care se vindecă repede. Aşa că nu ne vom preda, nu vom renunţa. Aeroportul care a fost atacat este unul dintre cele mai mari din lume. Zborurile au fost reluate la cinci ore după atac. Este un exemplu dramatic al dorinţei oamenilor de a reveni la viaţa lor obişnuită, în ciuda acestor ameninţări. Aşa că nu vom ceda şi vom continua să prosperăm ca o ţară puternică democratic şi economic', a punctat Osman Koray Ertaş.

Ambasadorul a spus că ţara sa a primit mesaje de solidaritate din lumea întreagă. 'Avem nevoie de solidaritate în aceste momente dificile şi am văzut gesturi de solidaritate după aceste incidente recente. Au venit mesaje din ţări europene şi chiar din Australia. Au iluminat monumentele în Canberra. Din New York în Berlin, în Amsterdam, în alte oraşe europene, oamenii sunt alături de noi. Suntem recunoscători' a declarat diplomatul. El a mulţumit şi liderilor români pentru sprijinul acordat.

'Ca ambasador al Turciei în România, aş vrea să îmi exprim recunoştinţa către români şi liderii lor politici. Am deschis o carte de condoleanţe care a fost semnată şi de liderii politici români şi suntem recunoscători pentru această susţinere puternică', a spus Osman Koray Ertaş.

Diplomatul a găzduit joi, la sediul Ambasadei Turciei la Bucureşti, vernisajul expoziţiei de pictură 'Connections' ce reuneşte trei artişti: Ozlem Kalkan Erenus (Turcia), Dimitar Velichkov (Bulgaria) şi Ştefan Balog (România). Un concert programat să aibă loc la eveniment a fost anulat, din cauza evenimentelor tragice din Istanbul iar deschiderea oficială a expoziţiei a fost marcată de un moment de reculegere.

'Sunt fericit să găzduiesc această expoziţie. Cu artă, cu pace, cu iubire vom învinge acest grup radical care, de fapt, urăşte vieţile noastre moderne, modernitatea noastră', a spus ambasadorul Turciei la vernisaj.

Cel mai recent bilanţ al atentatului comis marţi seara pe cel mai mare aeroport din Istanbul indică 42 de oameni ucişi şi peste 200 de răniţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel