”Alianța Creștin Liberală” îi face necazuri lui Iohannis

Numele ales de PNL-PDL pentru alianța electorală care îl va susține pe Klauss Iohannis este o soluție de avarie, care îi va crea candidatului multe probleme.

Alianța Democrat Liberală, care ar fi fost prima alegere, a căzut din cauza opoziției PNL: Liderii care au negociat fuziunea au considerat că este un nume care trimite la democrat liberali, poziționându-i ca principalii actori în noua structură. Identitatea liberală nu s-ar fi regăsit în numele alianței care susține candidatul comun  la alegerile prezidențiale.

Ideea de a introduce în numele alianței cuvântul ”popular” a fost, de asemenea, respinsă de PNL, dar și de consultanții de imagine. Pe lângă orgoliile peneliștilor, a contat posibila asociere cu teme intens vehiculate de USL, în vremea în care PNL nu-i părăsise pe social-democrați (Merkel, referendum, austeritate), dar și cu teme de actualitate (părăsirea ALDE, după o campanie în care PNL s-a legitimat cu apartenența la această familie politică).

Două hibe majore ale denumirii-”creștin liberal”

Prin urmare, a fost păstrat cuvântul ”liberal”, la care s-a adăugat cuvântul ”creștin”, desemnând democrația creștină, de la care se revendică pedeliștii.

Numele rezultat are două hibe majore, pe lângă lipsa de notorietate. ”În primul rând, trimite la religie, deci într-o zonă în care candidatul PNL-PDL nu se simte confortabil, spune politologul Alfred Bulai. Nu e o dovadă de inteligență să aduci în discuție tematica religioasă, chiar prin numele formațiunii, în condițiile în care ai un candidat dintr-o confesiune diferită de a majorității.  Abia atragi atenția că Iohannis este neoprotestant,  unui public tradiționalist, pentru care dimensiunea religioasă este importantă. Este un nonsens, din acest punct de vedere, să te lauzi, să-ți pui o astfel de etichetă, dacă nu rezonezi cu cerințele majorității. Pe de altă parte, publicul tău principal, oamenii educați din marile orașe, nu sunt foarte atașați  de valorile religioase, iar denumirea Creștin-Liberal îi poate dezamăgi. Vor un stat modern, laic, iar tu vii cu un nume din secolul trecut, ușor desuet astăzi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel