Alertă în Valea Jiului. Cărbunele s-a autoaprins în subteran într-o mină

Cărbunele dintr-un abataj al Minei Lonea, din Valea Jiului, s-a autoaprins în subteran. La faţa locului au acționat vineri mai mulţi salvatori mineri, aceștia având ca misiune izolarea zonei şi construirea unui dig ermetic astfel încât focul să se stingă, în lipsa oxigenului, potrivit Antena 3.

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Muntele", Petre Nica, salvatorii care lucrează pentru izolarea abatajului sunt ajutaţi de mai mulţi mineri care transportă spre acel loc de muncă materialele necesare intervenţiei.

În opinia liderului sindical, apariţia "focului endogen", după cum este denumit de specialişti, este consecinţa lipsei materialelor de lucru necesare în subteran pentru o exploatare sigură a stratului de cărbune.

"Este rezultatul indiferenţei guvernamentale şi a prostului management al Complexului Energetic Hunedoara, pentru că de lipsa materialelor de la locurile de muncă noi am vorbit până ni s-a uscat gura. În condiţiile în care oamenii aceia nu au avut materialele necesare pentru a face înaintarea (în abataj, n.r.) conform normelor, au bătut pasul pe loc, cărbunele s-a autoaprins şi iată rezultatul: închidem aproape o mină pentru că cineva nu vrea să-şi mai asume o funcţionare normală a acestora", a declarat, pentru Agerpres, Petre Nica.

Acesta a fost prezent vineri dimineaţa la Mina Lonea, pentru a discuta cu minerii şi a apreciat că ar fi posibilă oprirea a încă unui abataj, care este legat de cel în care a apărut autoaprinderea cărbunelui.

"Se pare că lucrurile n-au mers în direcţia dorită, în sensul salvării abatajului, şi e nevoie ca acesta să fie închis şi izolat prin înnămolire. Lucrul cel mai grav este că se va opri, probabil, încă un abataj de care este legat acesta, ceea ce va înseamnă reducerea capacităţii de producţie a Minei Lonea cu aproape două treimi", a precizat Petre Nica.

Mina Lonea face parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de exploatările de huilă de la Lupeni, Livezeni şi Vulcan şi de termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel