Alegeri regionale în Spania:popularii pierd, Podemos câștigă voturi

rajoy2_2352066b
rajoy2_2352066b

Alegerile regionale din Spania s-au încheiat prost pentru conservatorii aflați la putere și care se pregătesc pentru alegerile generale din toamnă. Deși rămâne principala forță politică, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a suferit o cădere spectaculoasă cu șase luni înainte de parlamentare, nereușind să treacă de 27 la sută, cu 10 procente mai puțin decât la precedentele alegeri, din 2011. Din acest motiv, PP va pierde guvernarea locală în mai multe regiuni, scrie Faz.net.

În schimb, coșmarul PPE, noul partid de stânga Podemos, a reușit să urce spectaculos în Madrid și Barcelona. Sondajele exit poll arată că în Barcelona Podemos a luat cele mai multe voturi. În Madrid, partidul aflat la guvernare a luat cu un singur mandat mai mult decât Podemos, dar Stânga, în alianță, poate pune primarul.  Ar fi prima oară, din 1991, când PP nu ar mai conduce  capitala Spaniei.

Spaniolii au sancționat guvernul și PP pentru politicile de austeritate, dar premierul Rajoy  speră ca rezultatele economice bune să îl aducă pe primul loc, la alegerile din toamnă.

Socialiștii (PSOE) au obținut 25% din voturi, la nivel național, apropiindu-se periculos de conservatori.

Partidul liberal Ciudadanos (al cetățenilor) s-a clasat pe locul trei ca număr de voturi primite, cu 6,6 procente și a devenit a treia forță la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel