Alegeri locale 2016. Răsturnare în instanță. Totul se decide la CCR

Tribunalul București a admis excepția de neconstituționalite invocată de un candidat independent la Primăria Capitalei și a trimis legea alegerilor într-un singur tur la Curtea Constituțională. PSD este în avantaj dacă are loc un singur tur la alegerea primarilor, pentru că Dreapta este fragmentată. În turul al doilea, voturile anti-PSD ar putea fi adunate de candidatul mai bine plasat.

Contestația PNL pe aceeași temă fusese respinsă, vineri, dar judecătoarea Luminiţa Calciu, de la Tribunalul Bucureşti, a decis sâmbătă să trimită admită ”o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de candidatul independent A.A.L. la funcţia de primar general al Capitalei. A.A.L. şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucureşti pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu aceasta i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere, a depus o listă cu doar trei semnături”, potrivit Adevărul.

Candidatul a susținut că trebuie respectat paralelismul cu legea înființării partidelor, pentru care sunt suficiente doar trei semnături.

Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, A.A.L. a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, și a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alin (2) din aceeaşi lege.
 
Augustin Zegrean, președintele CCR, a declarat, în luna februarie, că legea de organizare a alegerilor locale poate fi modificată prin OUG. Premierul Dacian Cioloș a respins ideea de a da o ordonanță de urgență pentru alegeri în două tururi, dar o decizie a CCR ar putea sta la baza unei inițiative în acest sens.

 

Citește și: Scenariu bombă care dinamitează PSD lșa alegerile locale

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel