Alegeri Israel: Washingtonul dă de pământ cu Benjamin Netanyahu, după afișarea rezultatelor

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Președintele american Barack Obama încă nu l-a sunat pe Benjamin Netanyahu ca urmare a victoriei sale la alegerile parlamentare din Israel, dar Casa Albă și-a afirmat nemulțumirea față de "retorica de divizare" folosită de liderul Lukid în timpul campaniei electorale și în ziua scrutinului.

Reacția Statelor Unite după afișarea rezultatelor alegerilor din Israel probează că Netanyahu ar putea plăti un preț ridicat în relația cu partenerii strategici după campania agresivă în care s-a angajat pentru a-și securiza un nou mandat.

Casa Albă spune că se vede nevoită să-și reevalueze politica față de procesul de pace din Orientul Mijlociu după ce Netanyahu și-a abandonat angajamentul privind un stat independent al Palestinei, aparent pentru a atrage voturilor conservatorilor din Israel.

Rezultate alegeri Israel: Benjamin Netanyahu (Likud) i-a învins pe laburiștii lui Isaac Herzog

Secretarul de presă al lui Obama, John Earnest, a reafirmat încrederea președintelui în soluția celor două state și a condamnat puternic remarcile lui Netanyahu despre votanții arabi. Speriat de prezența ridicată la vot, Netanyahu a difuzat marți un clip de 28 de secunde în care avertiza că arabii isralieni sunt aduși la vot de forțele politice de stânga.

"SUA sunt foarte îngrijorate de retorica ce pare că urmărește să marginalizeze arabii israelieni", a spus Earnest, citat de The Guardian. "Subminează valorile și idealurile democratice care au fost importante pentru democrația noastră și care sunt o parte importantă a legăturii între SUA și Israel".

Alegeri Israel: Benjamin Netanyahu riscă debarcarea după o serie de pariuri riscante

"Această retorică ce pare că vrea să marginalizeze un segment al populației, este profund îngrijorătoare, divizează, și vă pot spune că acestea sunt păreri pe care administrația intenționează să le comunice direct israelienilor", a adăugat el.

Earnest a arătat că Obama îl va suna pe Netanyahu "în zilele următoare", dar a respins interpretările potrivit cărora întârzierea unui apel este o admonestare. La ultimele două alegeri, a spus Earnest, Obama nu l-a telefonat pe Netanyahu până când premierul nu a fost desemnat de președinte să formeze un guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel