Alegeri Grecia. Zorii Aurii, partid neonazist, adevăratul cutremur al anticipatelor de la Atena

Alegerile anticipate din Grecia au confirmat ascensiunea partidelor extremiste în Uniunea Europeană. Dezbaterile post-electorale s-au concentrat, în mod legitim, pe efectele care decurg din victoria partidului SYRIZA (stânga radicală), însă au neglijat că o formațiune neonazistă, Zorii Aurii, a terminat pe locul al treilea. Alarmate de victoria unui partid de stânga, forțele tradiționale nu și-au exprimat îngrijorarea față de succesul înregistrat de Zorii Aurii, partid votat de 400.000 de greci.

Distribuția mandatelor în Parlamentul Greciei reflectă o societate intens polarizată. Victoria a aparținut stângii radicale, reprezentată de Syriza (36,3%), urmată de conservatorii Noii Democrații (27,8%). Pe locul al treilea, învingând liberalii de la To Potami (6%), socialiștii Pasok (4,68%) și pe comuniștii de la KKE (5,47%), s-a clasat partidul neonazist Zorii Aurii.

Perfomanța celor de la Zorii Aurii, care au învins liberalii, socialiștii și comuniștii, a fost atinsă cu președintele partidului încă după gratii.

În octombrie anul trecut, Nokolaos Michaloliakos și mai mulți parlamentari ai Zorilor Aurii au fost acuzați că patronează o rețea infracțională. Investigația a fost lansată după uciderea, în 2013, a rapperului anti-fascist, de orientare de stânga, Isidoros Doyiakos. O persoană reținută după înjunghiere a pretins să este susținător al Zorilor Aurii, dar partidul a respins orice legătură cu acesta.

Stânga românească așteaptă efectul de contagiune al SYRIZA - VIDEO

În urmă cu aproape un an, la alegerile europarlamentare, Zorii Aurii a trimis în Parlamentul European trei eurodeputați, după ce a obținut 10% din voturile elenilor.

Acuzată că este o gașcă mafiotă ambalată într-un partid politic, Zorii Aurii folosește simbolurile naziste și apelează la mesaje antisemite. Partidul este simpatizat, îndeobște, de persoanele în vârstă și de reprezentanții forțelor de ordine. Peste jumătate dintre polițiști au votat cu Zorii Aurii la alegerile anticipate.

Platforma ideologică a partidului neonazist este o acroșă pentru populația radicalizată de criza economică, pentru care întregul establishment politic este format din "hoți" și "mafioți".

Asemenea celor mai multe partide extremiste din Europa, "Zorii Aurii" are conexiuni cu Kremlinului. Presa din Grecia a scris că preșdintele formațiunii, Nikos Michailoliakos, a primit, în perioada petrecută la închisoare, o scrisoare de la Aleksandr Dugin, cel considerat ideologul lui Putin. Politologul și-ar fi exprimat aprecierea pentru programul partidului și ar fi înaintat propunerea unei legături mai strânse între "Zorii de Aur" și un grup de consilieri de la Moscova. (Mai multe despre "prietenii" lui Putin din Uniunea Europeană - AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel