Agricultură, Cristian Socol: În câțiva ani, România poate redeveni grânarul Europei

Cristian Socol, consilier al prim-ministrului, susține că România poate redeveni grânarul Europei în câțiva ani, având în vedere producțiile la porumb, grâu și floarea soarelui înregistrate în ultima perioadă, care situează țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană.

"România se află pe locul doi în UE la producția de porumb, de trei ani, și pe locul cinci la producția de grâu din UE. Se estimează că România va fi al treilea exportator de grâu din UE, după Franța și Germania, cu livrări estimate de patru milioane tone. În 2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de export din UE (cantitate exportată/cantitate produsă) — 57,5%. În plus, suntem pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui", a spus Cristian Socol.

În continuare, consilierul premierului enumeră câteva dintre elementele care i-ar putea asigura României un potențial puternic de creștere în agricultură.

"România are potențial puternic de creștere a randamentelor prin pământ fertil plus tehnologie și know how inclusiv prin investițiile realizate de companiile străine ce dețin mare parte din ferme; subvenții crescute din fonduri europene și din bugetul național în următorii ani; refacerea canalelor de irigații; fonduri de dezvoltare rurală crescute; potențial crescut pentru agricultură bio și organică ș.a", arată Cristian Socol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel