Adrian Vasilescu, BNR: Cum a dispărut recesiunea din calendarul anului 2014

Comunicatul INS din 14 noiembrie, privind estimările “semnal” pentru trimestrul III/2014, a trezit dezbateri aprinse.

Faptul că INS, în amintitul comunicat, venea cu o variantă nouă a PIB-ului pe trimestrul I/2014, schimbând registrul de la minus 0,2 la sută la plus 0,5 la sută, nu numai că a dat naştere la nesfârşite co­mentarii, dar a trezit şi suspiciuni cu privire la corectitudinea calculelor INS.

În mai 2014, în estimarea „semnal“  pentru trimestrul I, este comunicat un PIB în creştere nesemnificativă: plus 0,1 la sută, scrie Mediafax.

Aceeaşi valoare apare şi în comunicatul „Date provizorii 1“. Pe 2 iulie, când a apărut comu­nicatul „Date provizorii 2“, valoarea a fost revizuită în sus: plus 0,2 la sută. Pe 14 august însă, a avut loc o revizuire în jos: minus 0,2 la sută.

Pe 14 august, INS a comunicat şi valoarea pe trimestrul II, tot negativă: minus 1 la sută. De atunci, timp de trei luni, până în 14 noiembrie, s-a bătut mo­nedă că România ar fi în „recesiune tehnică“. Revizuirea din 14 noiembrie, de la minus 0,2 la plus 0,5 la sută, a scos însă ţara din recesiune.

Citește și: SOȚIE MUGUR ISĂRESCU. Cine este soția lui Mugur Isărescu și cât câștigă

Referitor la suspiciunea trezită de publicarea rezultatelor cu mult timp după ce PIB-ul a fost nu numai produs, dar şi consumat, merită subliniat că nu e nimic dubios în această privinţă. Datele PIB-ului nu sunt comunicate la libera inspiraţie a fiecărui institut naţional de statistică, ci după un calendar stabilit de Eurostat.

Şi sunt comunicate în aceleaşi zile în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte revizuirea valorii PIB-ului din trimestrul I, de la minus 0,2 la plus 0,5 la sută, celor mai mulţi comentatori le-a scăpat un detaliu important.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel