Adrian Vasilescu, apreciere franc elvețian: E momentul să fie învăţată o lecţie dură

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, în contextul saltului enorm de astăzi al francului elvețian, că "e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă". În plus, Vasilescu susține că impactul aprecierii francului elvețian în fața euro și, implicit, a leului, nu este major în piața interbancară românească și nu are cum să influențeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, deoarece procentajul de împrumutaţi în franci este mic. 

Moneda europeană în care mulți români au credite, francul elvețian, s-a apreciat, joi, cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,3287 lei/franc elveţian.

Francul elvețian a depășit pragul de 5 lei

Evoluția monedei elvețiene i-a nemulțumit pe cei care au luat credite în această valută, aceștia anunțând, potrivit romanitv.net, că vor protesta joi seara în faţa Băncii Naţionale.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, transmite însă că saltul de astăzi al francului elveţian nu are nicio legătură cu banca centrală a statului român.

"Cu referire la evoluţia francului în raport cu leul, cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă. Banca Naţională a României a avertizat ani în şir cu privire la riscul valutar. (...) Acum, pe canalele de informaţii vin ştiri potrivit cărora se pregăteşte un miting 'împotriva ineficienţei BNR de a menţine cursul de schimb pentru francul elveţian'. Să fie limpede, saltul de astăzi (joi - n.r.) al francului elveţian nu are nicio legătură cu Banca Naţională a României. Legătura este numai şi numai cu Banca Elveţiei. Pentru că Banca Elveţiei a adoptat o măsură care a şocat pieţele internaţionale: a renunţat la pragul minim impus acum câţiva ani cursului franc elveţian - euro. În consecinţă, francul elveţian s-a apreciat semnificativ faţă de euro, faţă de dolar şi faţă de alte valute. Ar mai fi de reţinut, totodată, că pentru cei care au luat credite în franci elveţieni (creşterea cursului - nr) este un risc asumat. (...) Dar este şi o lecţie. Fiindcă, de regulă, cei care se duc la bancă să se împrumute se uită la dobânda cea mai mică. Aşa s-a întâmplat ani de zile înainte de criză, când dobânda la francul elveţian era foarte mică şi raportul leu/franc elveţian era favorabil. Iată că acum lucrurile se schimbă şi această lecţie trebuie învăţată", a explicat consilierul guvernatorului BNR pentru Agerpres, potrivit romaniatv.net.

De asemenea, consilierul guvernatorului BNR a mai afirmat că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, și doar 3,8% sunt deținute de persoane fizice, ceea ce dovedește că "eforturile de ani de zile ale BNR se regăsesc acum în acest procentaj foarte mic".

Cu toate acestea, Adrian Vasilescu consideră că, deși procentajul de împrumutați în franci este mic, "este dureros şi atunci când un singur om suferă; cu atât mai mult e dureros când suferă 3,8% din totalul debitorilor la bănci".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel