Adrian Năstase, propunere șocantă: Să se renunțe la Guvern

Fostul premier Adrian Năstase susține, ironic, că la următoarea revizuire a Constituției ar trebui să se renunțe la Guvern, argumentându-și totodată propunerea.

Adrian Năstase consideră că, în contextul în care Executivul de la București este controlat de FMI, Comisia Europeană, Președinție, CSAT şi, mai nou, de Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, condus de Mugur Isărescu, ar trebui modificată Legea Fundamentală a statului român, astfel încât să se renunțe la Guvern, având în vedere că acestei instituții i-ar rămâne "rolul de țap ispășitor în fața DNA".

În argumentația unei astfel de propuneri, fostul premier realizează o paralelă între situația cu care se confruntă Guvernul și imaginea oferită de platanii recent plantați pe Soseaua Kiseleff.

Codul Fiscal. Adrian Năstase, analiză devastatoare pentru PNL: Subordonare jenantă

"Puietii de platani, din Soseaua Kiseleff, sunt ancorati de trei stlpi ca nu cumva să meargă intr-o directie gresită. Pare că acelasi lucru se intâmplă si cu guvernul. O „ancoră" o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră" este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. In fine, a treia „ancoră" ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului. Aceste trei „ancore" vor realiza o adevarată tutelă a Executivului, care ar rămâne, intre altele, cu rolul de tap ispăsitor in fata DNA pentru semnăturile de punere in aplicare.

In aceste conditii, propun ca la revizuirea Constitutiei, să fie eliminat textul art. 102, alin. 1, care prevede: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne si externe a tării si exercita conducerea generală a administratiei publice". S-ar putea renunta si la guvern, in ansamblu. In locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la indeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă", a scris, marți, pe blogul personal, Adrian Năstase, în postarea intitulată "Guvernul sub tutelă?".

Fostul premier face referire în postarea sa la proiectul de lege privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, care prevede înființarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Potrivit proiectului, noua autoritate va fi formată din reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului, și va funcționa ca structură de cooperare inter-instituțională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național.
Președintele Comitetului va fi guvernatorul BNR. 

În plus, nicio altă instituţie din România nu se va putea amesteca în activitatea noii autorităţi. Deciziile noii instituţii prezidate de Mugur Isărescu vor fi în schimb obligatorii pentru Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel