Adrian Năstase o desființează pe Raluca Prună. Nici contemporanii Anei Pauker...

Adrian Năastase consideră că proiectul de ordonanţă care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă, indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice elaborate, "pare că a fost redactat în bătaie de joc". Potrivit fostului premier, ordonanţa va fi "trântită" de CCR şi CEDO, pentru că introduce discriminări. 

"Ordonanta de urgenta referitoare la modificarea conditiilor pentru cartile din inchisori, pusa in dezbatere publica, pare ca a fost redactata in bataie de joc", scrie Adrian Năstase pe blog..

In esenta, se stabileste ca in loc de 30 de zile – reducere de pedeapsa pentru elaborarea de lucrari stiintifice, se vor acorda doar 20 de zile. Dar nu pentru O lucrare ci pentru TOATE lucrarile elaborate in timpul executarii pedepsei. Si indiferent de durata pedepsei.

a) si atunci, daca reducerea este de 20 de zile in total, indiferent de numarul lucrarilor, de ce sa scrii mai mult de una? Care este „incentivul" (folosesc termenul de la Bruxelles)? De ce nu se prevede atunci ca nu ai dreptul sa scrii decat o singura lucrare in timpul detentieii? Pentru ca daca scrii mai multe, le scrii degeaba.

b) se stabileste o discriminare fata de reducerea de pedeapsa bazata pe munca fizica. In functie de numarul de produse si de zilele lucrate, spre exemplu pentru sicriele realizate la tamplarie, sau pentru numarul de cuie batute, pedeapsa se reduce proportional. In mod evident, o astfel de discriminare va fi sanctionata la CCR si la CEDO.

c) aceasta modificare pare ca a fost realizata din ura fata de munca intelectuala. Nici macar contemporanii Anei Pauker nu ar fi putut imagina asa ceva.

[citeste si]

d) in loc sa se caute masuri pentru descongestionarea penitenciarelor, recuperarea pentru societate a celor condamnati, evitarea platilor la CEDO pentru conditiile din inchisori, micsorarea gradului de recidiva, cei care isi incheie peste cateva luni anul sabatic in guvernul Romaniei in domeniul justitiei si vor pleca inapoi la UE pentru a raspandi lumina democratiei pe continent, vor lasa in urma lor o reglementare rusinoasa.

e) conditiile pentru redactarea lucrarilor stiintifice trebuiau precizate in Regulamentul ce trebuia adoptat, prin hotarare de guvern, imediat dupa apoptarea Legii executarii pedepselor. Aceasta inactiune a Ministerului Justitiei a dus la inflatia de lucrari in ultimii 2-3 ani. In loc sa fie sanctionati pentru aceasta culpa cei vinovati, sunt pedepsiti, stupid, in locul lor, cei din penitenciare (actuali si viitori) care nu au nicio vina pentru aceasta lipsa de profesionalism. Daca ar fi ajuns la Curtea Constitutionala, Robert Cazanciuc sigur ar fi sanctionat aceasta culpa!

Cititi, cu atentie, aberatiile din OUG, inclusiv institutiile care vor trebui sa verifice lucrarile. Lipseste, din enumerare, doar Academia Romana. Oricum, cu procedurile actuale, pentru cei cu pedepse mici, pana se dau aprobarile si pana se valideaza lucrarea, se ajunge la termenul de executare a pedepsei iar cele 20 de zile devin iluzorii.

Astept, totusi, sa vad reactia lui Dacian Ciolos, la sedinta de guvern de maine", mai scrie Adrian Năstase pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel