Adrian Năstase, elogiu lui Ion Rațiu: Volumele sale de note zilnice, o cronică fascinantă

Fostul premier Adrian Năstase propune, într-o manieră discretă, politicienilor de astăzi să citească volumele de note zilnice ale unei mari personalități a istoriei noastre, care s-a stins din viață în urmă cu 15 ani, amintind, totodată, ce a întreprins împreună cu acesta "pentru a permite dialogul între deputați de culori diferite".

Adrian Năstase, fin cunoscător al comunicării diplomatice, aduce, pe blogul personal, un omagiu lui Ion Rațiu, personalitate marcantă a vieţii politice româneşti de după 1989, cel care a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu. Ion Rațiu a devenit vicepreședinte al PNȚCD și a fost deputat de Cluj în mai 1990 şi 1992 şi deputat de Arad în 1996.

În plus, fostul premier recomandă voalat noii clase politice să-și facă timp să citească volumele de note zilnice scrise de Ion Rațiu, un filon excepțional de informații.

"În 17 ianuarie, s-au împlinit 15 ani de la moartea lui Ion Rațiu. Avea 83 de ani în 2000, când a plecat, odată cu un mileniu care dispărea, cu o eleganță ce nu se mai potrivea noilor bătălii politice. Se născuse în 1917, în același an cu tatăl meu. L-am cunoscut bine în Parlamentul primei Constituții, între 1992 și 1996, atunci când a trebuit să propunem noi proceduri și reguli de funcționare. Îmi amintesc că am mers împreună la Londra, pentru a prelua idei și modele – ora premierului în Parlament, sesiunea săptămânală de întrebări și răspunsuri, formula moțiunilor simple, etc. Am fost, alături de el, la Clubul parlamentar britanic, pe care l-am "reprodus" la București, pentru a permite dialogul între deputați de culori diferite. Volumele sale de note zilnice – cele publicate – conțin numeroase informații despre viața politică românească, despre personalități, evenimente. Cine mai are, din păcate, răbdarea de a le mai citi? Ele rămân, oricum, o cronică fascinantă a unei perioade complicate a tranziției românești", a scris, duminică, pe blogul personal, Adrian Năstase.

Pentru a-și argumenta demersul, fostul premier publică un fragment din volumul "Marele lobby: România în NATO", de Ion Rațiu, referitor la vizita delegației parlamentarilor români efectuată la Moscova, în noiembrie 1994. Autorul nota că a repurtat "o victorie a bunului simţ, a diplomaţiei şi a puterii de convingere ce a fost nevoit să aplice" în şedinţa Biroului Permanent, în cadrul căreia "s-a votat cu un vot împotrivă (Berceanu), şi o abţinere (Cristian Rădulescu)" să i se dea mandat lui și lui Năstase, să decidă dacă merg sau nu, la Moscova în cele din urmă.     

Ion Rațiu precizează în finalul relatării că rezultatele acestei acțiuni parlamentare au fost cu adevărat bune, și că sunat, ulterior de BBC, în legătură cu vizita la Moscova, a dat un raport total favorabil, fiind în "interesul nos­tru, al ambelor ţări. E constanta politicii noastre externe, cum o definea Nicolae Titulescu. Trebuie să avem relaţii bune cu Moscova". 

Citește AICI întreaga postare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel