Adevărul despre fenomenul ciudat care a aprins cerul României

Meteor, meteorit sau meteoroid? Cerul României a fost puternic luminat în noaptea de marți spre miercuri, la ora 3.05. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unor locuințe din mai multe orașe ale țării arată o lumină puternică, orbitoare. 

Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, a explicat că 'de vină' pentru lumina orbitoare este o stea căzătoare. 

"Un bolid, o stea căzătoare foarte, foarte strălucitoare, produsă probabil de un obiect măricel, care a avut până în câțiva metri. Un meteoroid care a intrat în atmosfera terestră și s-a fragmentat, lăsând o dâră luminoasă. Eh, dâra aia luminoasă se numește meteor. Dacă e foarte foarte strălucitoare, cum a fost și în cazul nostru, spunem că am avut un "bolid". Apoi, după cât de mare a fost strălucirea lui, putem să presupunem cam cât de mare a fost obiectul. Eu cred că a avut până în doi metri. S-a putut vedea din mai multe locuri din România, pentru că evenimentul s-a produs la o înălțime destul de mare, pe la vreo 30-40 de kilometri și se vede din mai multe locuri, pe o arie de zeci, dacă nu sute de kilometri. E ceva ce se întâmplă. Nu se întâmplă foarte, foarte des, probabil că dacă am sta să urmarim cerul, am observa astfel de evenimente doar de câteva ori pe an, dar pentru că nu facem asta, auzim o dată la câțiva ani și ni se pare ieșit din comun", a precizat Adrian Sonka, pentru Jurnalul.

Un meteor a explodat deasupra României - VIDEO INCREDIBIL

El a adăugat că nu este rămășită de cometă, ci, probabil, un mini asteroid care se rotea în jurul soarelui și avea o traiectorie ce se intersecta cu a Pământului. Coordonatorul Observatorului Atronomic subliniază: "Cel mai probabil nu se vor găsi fragmente, dar aș spune că e cam la limită ca să mai lase ceva în urma lui. Dacă era puțin mai mare, spuneam sigur că s-ar putea găsi fragmente. Dacă era puțin mai mic, spuneam sigur că nu se vor găsi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel