Urmărește emisiunea live


Aderare Turcia-UE. Mogherini: Știe foarte bine ce are de făcut

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a afirmat vineri că Turcia "știe foarte bine" ce are de făcut pentru a fi primită în Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres. Mogherini a participat la reuniunea din Malta a miniștrilor europeni de externe.

Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru afacerile externe, a enumerat o listă de criterii: drepturile omului, statul de drept, democrația, libertățile fundamentale — inclusiv liberatea presei, interzicerea în continuare a pedepsei cu moartea, respectarea legislației internaționale și a principiului relațiilor de bună vecinătate.

"Uniunea Europeană este clar interesată ca Turcia să fie stabilă, sigură, înfloritoare economic și democratică", a subliniat ea după discuțiile la care a participat și ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. "Intenția noastră nu este și nu va fi niciodată să facem ceva ce ar putea afecta Turcia", dar criteriile negocierilor de aderare sunt foarte clare, a adăugat reprezentanta Bruxellesului.

Relațiile dintre UE și Turcia trec printr-o criză diplomatică începută în timpul campaniei electorale pentru referendumul constituțional din 16 aprilie. Cetățenii turci au votat cu o majoritate de numai 51,41% în favoarea extinderii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan. Țări europene cum ar fi Germania și Austria au interzis participarea unor oficial turci la mitinguri de campanie în diaspora, pe teritoriile lor.

Imediat după consultarea populară, Erdogan a reluat ideea reintroducerii în Turcia a pedepsei cu moartea, printr-un nou referendum.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel