ACORDUL UE - CANADA, blocat după anunțul României cu VIZELE

Acordul economic UE - Canada a eşuat, din pricina opoziţiei Belgiei. Anunţul a fost făcut de Ministrul Comerţului în Canada. Pentru a putea fi semnat, acordul economic are nevoie de unanimitate. Președintele Iohannis a declarat totuși că este optimist, iar negocierile cu Canada ar putea continua independent de soarta acordului.

Acest subiect nu ar trebui să ne îngrijoreze. Înțelegerea României cu Canada este o victorie prin aceea că partea canadiană a acceptat să ridice vizele odată cu semnarea acordului CETA. Faptul că Belgia nu a semnat astăzi nu înseamnă că după alte negocieri nu va semna. De regulă, când rămâne o singură țară, presiunea comunitară a celorlalte țări din UE este foarte mare. Nu au fost cazuri când o singură țară a blocat un acord, au spus surse din mediul diplomatic pentru DC News. Dacă erau două sau trei țări se putea coagula o opoziție. România și-a jucat cartea, iar Canada a acceptat să ridice vizele în perspectiva în care semnează acordul. Faptul că Belgia nu semnează nu înseamnă că nu va semna până la finalul săptămânii sau după alte negocieri. Sunt șanse mari ca Belgia, în cele din urmă, să cedeze, iar România va păstra calendarul pe care l-a câștigat.

"Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver şi ITV, înainte de anunţul eşecului negocierilor.

Juncker a precizat că Acordul UE-Canada va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

"Avem o propunere care prevede că obligaţiile privind vizele de călătorie vor fi eliminate pentru români şi bulgari de la 1 decembrie 2017. Liberalizarea vizelor va funcţiona doar dacă vom avea un acord între UE şi Canada, dacă acordul va fi adoptat. Sunt încrezător că va fi un acord şi, în al doilea rând, că prietenii noştri români şi bulgari vor reuşi să obţină eliminarea vizelor la care sunt îndreptăţiţi", a subliniat Juncker.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017.

"Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună", a spus Iohannis, la Bruxelles.

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.

Șeful statului a arătat că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.

"Această clauză de snap pack este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani, după care nu mai poate fi revocată decât în condițiile generale internaționale această înțelegere", a precizat Iohannis. El a menționat că înțelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul CETA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel