Acciza din 2015 rămâne la nivelul actual și va fi calculată în lei

Începând cu anul 2015, acciza nu va mai fi calculată în euro, ci în lei, iar cursul la care se va face transformarea este cel folosit anul acesta, de 4,738 lei pentru un euro, potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, citate de economica.net.

Potrivit Codului fiscal, cursul la care ar fi trebuit să se calculeze accizele pentru 2015 ar fi fost de 4,517 lei pentru un euro, cu 22 de bani mai mic decât cel la care s-au calculat în 2014, de 4,738 de lei pentru un euro. Dar guvernul a găsit o portiţă legislativă care nu-i permite să scadă valoarea accizelor fără să găsească surse de finanţare a acestei scăderi.

Practic, ce urmează să se întâmple este transformarea tuturor nivelurilor de acciză, din toate tabelele prezente în Codul fiscal, în lei, la cursul menţionat, după care va rămâne în lei. Aşadar, nivelul accizei va rămâne în 2015 la nivelul de anul acesta.

Potrivit surselor economica.net, acciza în lei ar urma să se indexeze apoi, an de an, începând din 2016, cu rata inflaţiei la luna septembrie.

Accizele sunt plătite pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice și cafea. Accizele sunt calculate în euro deoarece nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creștere a valorilor de la momentul aderării la Uniunea Europeană.
 
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Executivul nu va crește taxele și impozitele, insistând că acestea vor rămâne "exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus".
 

Ioana Petrescu: Legalizarea prostituției ar aduce bani la buget

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel