ACCIZĂ COMBUSTIBIL, PREȚ BENZINĂ și MOTORINĂ. Ce a anunțat DARIUS VÂLCOV

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a anunțat ce se va întâmpla în viitor cu acciza pe combustibil și prețul benzinei și al motorinei.

Invitat vineri la DCNews Live, Darius Vâlcov a anunțat că "nivelul accizelor e astăzi în analize": "Trebuie să găsim un optim între nivelul accizelor și, mai mult, să vedem dacă aceste accize, pe care într-un fel sau altul noi le-am introdus, își mai au rostul și își mai au menirea. Cred că nivelul optim al accizelor este cel care trebuie și aplicat", a declarat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă "Vă referiți cumva la taxa de drum, la acciza pentru finanțarea infrastructurii rutiere? O aveți în vedere?", Darius Vâlcov a răspuns: "Facem analize inclusiv la acciza la motorină și la benzină".

"Adică ați putea să o scoateți?", a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

"Trebuie să vedem dacă noi suntem competitivi astăzi pe piața europeană, pentru că nu trebuie să gândim doar la volumul de vânzări și ce se întâmplă în România. Ne afectează atunci când cei cu camioane, transportatorii din România, încarcă masiv din Ungaria sau din țările învecinate și ne-am dori poate să se întâmple invers. Știm însă că acest lucru nu se va întâmpla decât atunci când de la graniță înspre România, deci în partea noastră, prețul la pompă va fi mai mic decât cel din Ungaria. 

Vezi și: Exclusiv - Ministrul Finanțelor: Cum pot scădea ratele celor cu credite CHF

O analiză - și asta se întâmplă astăzi la Ministerul Finanțelor - trebuie să o avem, să o prezentăm", a continuat membrul Executivului.

"Deci nu excludeți scoaterea a accizei de șapte eurocenți pe litru?", a intervenit Bogdan Chirieac.

"Nu, nu cred că se pune așa problema, de a scoate acciza, pentru că astăzi nici nu mai este separată, că s-a trecut la calculul în lei, nu mai este în euro. Am fost, pe de o parte, ajutați cu toții prin această scădere a prețului (n.r. - la petrol). Pe de altă parte, statul trebuie să știți că a pierdut, în special pe partea de TVA, pentru că taxa de acciză rămâne aceeași, dar TVA-ul se diminuează odată cu scăderea acestui preț. 

Per total însă, cred că economia are de câștigat și astăzi prețul la pompă, atât la motorină, cât și la benzină, se află undeva în jur de 5 lei, iar eu văd loc de scădere și în continuare", a conchis ministrul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel