Urmărește emisiunea live


Academia de vară Atlantykron continuă. Clipul vechi de 6 ani care a prezis viitorul

Între 31 iulie şi 9 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) se va desfăşura cea de-a XXVI-a ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe Youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional. 

Mai mult de atât, David Anderson a prezis viitorul. Acesta a spus că ne vom petrece timpul mai mult în comunități virtuale, unele mai mari decât majoritatea țărilor. Cuvintele acestuia nu sunt departe de adevăr, având în vedere că Facebook ( cea mai mare rețea de socializare din lume) are peste un miliard de utilizatori activi.

“Dincolo de frontiere” este tema actualei ediţii. Evenimentul revine la partea de Science Fiction şi încearcă să anticipeze următorii 20 de ani

Printre invitaţii speciali - astronautul Dumitru Prunariu, scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, matematicianul şi scriitorul Dan Farcaş, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Teodor Vasile, Ana Nicolau, directorul grupului Nemira, iar ca invitaţi virtuali – cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) şi David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp

Mastercard va sponsoriza şi susţine concursul de proză science fiction şi arte plastice „Valentin Nicolau”, organizat în memoria scriitorului, dramaturgului şi omului de litere care a fondat grupul editorial Nemira

Atlantykron a fost nominalizat printre cele mai importante evenimentele educaţionale de către Radio România Cultural şi revista „Foreign Policy”

În acest an, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversaţi în 2014, câteva distincţii bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toţi laureaţii premiilor Ad Astra 2014 şi o serie de cercetători români remarcabili din ţară şi străinătate şi nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secţiunea “Educaţie şi învăţământ”. De asemenea, pe 26 februarie 2015, spiritul Academiei Atlantykron a sosit şi în Bucureşti, prin intermediul evenimentului “Prietenii Atlantykron”, organizat de Innovation Travel şi echipa de management a Academiei Atlantykron condusă de Sorin Repanovici, la Restaurantul Elisabeta.

Purtând genericul „Dincolo de frontiere”, această academie inedită, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop educaţia tinerilor, reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesați) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice și cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile lor, cu ştiinţa lor, cu intenţii bune. 

Organizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt  Centrul Pentru Studii Complexe, Societatea CYGNUS din Suceava, Asociaţia pentru INOVAŢIE şi Fundaţia World Genesis.

Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării, dar şi din SUA, Italia, Republica Moldova.

Printre invitaţi, şi-au confirmat prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA. Astfel, sunt aşteptați să participe şi să susţină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; Roberto Quaglia, scriitor, vicepreşedinte al Societății Europene de Science Fiction; Alexandru Mironov, scriitor, ziarist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron, Dr. Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie « Carol Davila » din Bucureşti, Ioan Opriş, profesor la Departamentul de fiziologie al Universităţii Wake Forest din SUA, Dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, Dr. Mihaela Muraru Mândrea, preşedintele Centrului pentru Ştiinţe Prospective, Creativitate şi Ficţiune String, Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, Aurel Manole, doctor în arte plastice, Dan Farcaş, scriitor, matematician şi cercetător al fenomenului OZN, Ana Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorul Aurel Cărăşel, scriitorul Florin Chirculescu (Sebastian A Corn) iar ca invitaţi virtuali, care vor susţine teleconferinţe – cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) şi Ph. Dr. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp.  

„Pentru zece zile pe an, pe un ostrov sălbatic în mijlocul Dunării de mărimea unui stadion de fotbal, care devine prietenos doar în această perioadă, aducem tehnologii de înaltă performanţă, lectori de marcă, invităm virtual, prin teleconferinţe, specialişti din întreaga lume să ne împărtăşească din experienţa lor. Activităţile din timpul Academiei Atlantykron acoperă un palier larg, pornind de la ştiinţă şi cultură până la artă şi sport. Aici au loc peste 30 de activităţi interesante, 24 de ore din 24. Mă simt onorat de faptul că primii 25 de ani de activitate în slujba cunoaşterii de pe Atlantykron au fost recompensaţi în acest an prin primirea unor distincţii, din partea Radio România Cultural şi din partea revistei Foreign Policy. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut mii şi mii de tineri şi invitaţi, care au învăţat reciproc, unii de la alţii. Fără falsă modestie, acest eveniment, chiar fenomen, aş putea spune, a influenţat vieţilor multor oameni. Adolescenţii au şansa de a se schimba şi de a se orienta în viaţă, în carieră, iar invitaţii şi lectori găsesc multe idei interesante în urma brainstorming-urilor organizate în mijlocul naturii. Atlantykron este un sistem deja creat şi nu mi-e teamă să spun că va avea mereu viitor, deoarece se va autoalimenta, se va autodepăşi. Modelul pe care l-am aplicat la acest eveniment a plăcut multora şi a fost preluat inclusiv în alte ţări”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron. 

ATELIERELE ATLANTYKRON 2015

Academia de vară Atlantykron are următoarele secţiuni: Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport.

Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

1. ŞTIINŢĂ: Lumea magnetismului (lector: George Zăgrean); Curs de prim ajutor realizat cu suport din partea Societăţii de Salvare Bucureşti (lector: Gabriel Vâlsan – trainer acreditat ERC – European Reuscitation Council); Atelier introspectiv (lectori: Cristina Botezatu și Cristina Ciurea – INCS); Elemente de dezvoltare personală şi autocontrol mental (Instructor: Dr. Teodor Vasile); Atelier de astronomie (Instructori: prof. Victor Şutac, lect. Dr. Cristian Pîrghie, prof. Dr. Petru Crăciun); SETI & Complexity (atelier coordonat de Dr. Florin Munteanu); Introducere în radioamatorism (Lectori: Petrică Stolnicu şi Mihai Stanca); Modelarea excelenţei umane; Robotică şi inteligenţă artificială (Lector: Dr. Ing. Dan Milici); Măsoară-ţi muşchii - metodele de investigare musculară în sportul de perfomanță – Tensiomiografia (TMG) (lector: Amalia Oatu, INCS).

2. CULTURĂ: Concursul de proză science fiction „Valentin Nicolau”, organizat în memoria scriitorului, dramaturgului şi omului de litere care a fondat grupul editorial Nemira, sponsorizat de Mastercard (Se vor acorda 2 premii în valoare totală de 2500 de lei. Responsabili: Ana Nicolau, prof. Aurel Cărăşel, Traian Bădulescu); Când ideile Science Fiction devin realitate (lectori: prof. Aurel Cărăşel şi Sorin Repanovici); Interculturalitate (iniţiat de Heather Caton).

3. ARTĂ: Concursul de arte vizuale „Valentin Nicolau”, sponorizat de Mastercard, cu 2 premii în valoare totală de 2.500 de lei; Fuziuni cromatice (Coordonatori: prof. Dr. Aurel Manole şi prof. Valentin Ionescu) ; Fotografia A-Z, concepte de artă (Instructor: Andrei Barbu); Morse Code and Craft; Iniţiere în tehnica macrameului, tehnici de coasere a mărgelelor pe nisip (Activitate de măiestrie artistică coordonata de Carla Cristina Ştiopei din Sighetul Marmaţiei – Maramureş)

4. SPORT: Sport şi competiţie - Volei, tir cu arcul, badminton, şah, darts, skandenberg – o gama diversă de competiţii sportive şi activităţi distractive (Animatori sportivi: Vicenţiu Grosu şi Ramin Bolhassani); Brain Games.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel