20 octombrie, Ziua Mondială a osteoporozei

Ziua Mondială a Osteoporozei, instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este marcată în fiecare an la 20 octombrie, prin diverse acțiuni, în peste 90 de țări.

Această boală, supranumită "hoțul tăcut", a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii cu acest prilej dedicate creșterii gradului de conștientizare, de prevenire, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase.

Tema anului 2014 are ca scop conștientizarea faptului că deși este o boală care afectează predominant femeile, și bărbații se confruntă cu această boală. La nivel mondial, unul din cinci bărbați suferă o fractură din cauza osteoporozei, care poate rămâne neidentificată și după un astfel de accident. În general, și la bărbați boala apare după vârsta de 50 de ani.

Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, putându-se rupe foarte ușor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

Citește și: OSTEOPOROZA, ZIUA MONDIALĂ. FRAX, aplicația care masoară riscul de osteoporoză

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată, la 20 octombrie 1996, de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei.

Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel