18 poliţişti, SĂLTAȚI de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara au reţinut 26 de persoane, dintre care 18 sunt poliţişti de la PTF Stamora-Moraviţa, acuzaţi de corupţie, contrabandă, dar şi sprijinirea traficului de migranţi sau a unor infractori daţi în urmărire generală şi care erau lăsaţi să treacă frontiera.

Marţi, DIICOT a efectuat 41 de percheziţii atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa, cât şi la domiciliile unor poliţişti, acuzaţi că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de ţigări, dar şi cu alte produse.

În acest caz se efectuează cercetări faţă de 80 de persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită şi dare de mită. Potrivit DIICOT, poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct - Gabriel Ionuţ Furcea - şi a şefilor de ture, s-au constituit şi acţionau în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine beneficii materiale, care erau împărţite între poliţişti, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracţiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

Anchetatorii susţin că activităţile ilicite desfăşurate prin PTF Moraviţa nu vizau doar acţiunile de contrabandă, ci şi sprijinirea traficului de migranţi; favorizarea unor infractori daţi în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravenţională înregistrate la momentul trecerii frontierei şi, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o aşa-numită 'tradiţie', căreia călătorii trebuiau să i se supună. Astfel, poliţiştii de frontieră protejau contrabandişti 'de anvergură', care aduceau ţigări în ţară cu tirul, primind în schimb bani ca mită în mai multe locaţii din Serbia. De asemenea, poliţiştii au fost implicaţi şi în protejarea unei grupări care aducea ceasuri de contrabandă Rolex din Serbia, obiectele de lux urmând să fie vândute pe piaţa neagră din Germania. Procurorii mai arată că discuţiile dintre agenţi dovedesc şi un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că poliţiştii erau dispuşi să gireze introducerea în ţară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanţe periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel